PREDAVANJA


V preteklosti smo gostili kar nekaj odmevnih gostov, ki so se v svojih predavanjih dotaknili tem iz najrazličnejših področij. Leta 2011 nas je mag. Anja Strojin Štampar, takratna članica uprave KAD, seznanila s pomenom delovnih izkušenj in mentorja pri prehodu iz študija v prvo službo.

Leta 2012 je mag. Goran Klemenčič, takratni predsednik Komisije za preprečevanje korupcije RS, predstavil delo KPK, posebno pozornost pa je namenil vlogi bančnega sistema v slovenski korupcijski shemi. Z nami je delil tudi nekaj besed o svoji zanimivi študijski in poklicni poti.

V letu 2013 je klub organiziral dvodnevno delavnico pogajanj, ki jo je vodil Branko Čevriz, ki je bil v tistem času odvetniški kandidat v Odvetniški pisarni Wolf Theiss. V istem letu smo se povezali s Klubom TopEF in skupaj obiskali eno izmed vodilnih slovenskih podjetij - Akrapovič.

Leta 2015 sta dr. Peter Merc, takrat zadolžen za zagotavljanje funkcije skladnosti poslovanja v Hypo Alpe-Adria-Bank d.d. in mag. Miha Štepec, takratni vodja upravljanja terjatev v Družbi za upravljanje terjatev bank (DUTB), študentom predavala o konceptu slabe banke v slovenski normativni ureditvi in nas seznanila s primeri prestrukturiranja v praksi DUTB.

V marcu 2016 smo v društvu organizirali predavanje s področja kriptovalut. Miha Grčar, takratni COO pri družbi Bitstamp Ltd., in Ervin Uršič Kovač, takratni predstavnik pravne službe pri družbi Cashila, sta prikazala delovanje dveh vodilnih družb s področja kriptovalut v Sloveniji in hkrati predstavila določene pomembne vidike pri razumevanju in uporabi kriptovalut. Predavanju se je pridružil tudi dr. Miha Šepec, takratni asistent na Evropski pravni fakulteti v Novi gorici ter Fakulteti za varnostne vede, ki je predstavil potencialne kazenskopravne vidike uporabe kriptovalut.

Poleg tega smo izvedli dva dogodka na temo priprave kvalitetnega življenjepisa, saj mnogi študenti ob koncu študija, kljub obilici akademskega znanja, ne znajo prepričati potencialnih delodajalcev, da so pravi kandidati za zaposlitev. Predavali so Miha Sušnik, takrat sodelavec centra RS za poklicno izobraževanje, verjetno edini človek, ki je poslal eno prošnjo za zaposlitev in dobil dve službi, Aljoša Krdžić, takrat odvetniški pripravnik v pisarni Rojs, Peljhan, Prelesnik in partnerji in Jernej Bergoč, takrat finančni analitik pri Wieland Capital, skladu zasebnega kapitala.

Novembra 2016 je Ženevski klub v okviru Okrogle mize Pogled lastnikov, managerjev in zunanjih investitorjev na vodenje podjetja zopet gostil zanimive goste: Marjana Batagelja, večinskega lastnika in direktorja družbe Postojnska jama d.d., Roberta Ličena, nekdanjega izvršnega direktorja družbe Akrapovič d.o.o. ter Gregorja Rebolja, investitorja v Silicon Garden Funds. Uroš Slak je goste soočil z namenom predstaviti poglede različnih udeležencev poslovnega okolja na vodenja podjetja, zlasti, ali se njihovi interesi in delovanje pri vodenju podjetja razlikujejo. Marjan Batagelj in Robert Ličen sta izpostavila pomen vrednot pri vodenju podjetja: lastnik išče managerja, ki deli njegovo vizijo in vrednote. Robert Ličen je opozoril, da je pri vodenju podjetja ključna vzdržna in ne hitra – ne ozirajoč se na ceno – rast. Pravi: “Na vrh stolpnice lahko prideš z dvigalom ali peš. Kdor se bo na vrh stolpnice podal z dvigalom, bo tam seveda hitreje, a stolpnice ne bo poznal do potankosti.” Prav to pa je po njegovem mnenju ključno za uspešnost podjetja na dolgi rok – poznavanje “vseh kotov” podjetja, namenjanje pozornosti podrobnostim in tudi tistim področjem, ki na prvi pogled morda ne prinašajo dobička. Razprava je pokazala, da – kljub nasprotnemu večinskemu prepričanju – interesi različnih deležnikov v podjetniškem okolju, če ti ravnajo odgovorno in zasledujejo dobro podjetja, v veliki meri sovpadajo.

Za uvod v novo študijsko leto je Ženevski klub v oktobru 2017, pod skupnim naslovom Dnevi odvetništva, organiziral tridnevni sklop predavanj in okroglih miz na temo prihodnosti odvetništva, odvetniškega pripravništva, pravniškega državnega izpita ter mnogih drugih povezanih vprašanj, ki se tekom študija zastavljajo bodočim pravnikom. Pridružili so se nam pravniki z izkušnjami in dobrim vpogledom v navedene tematike in razbijali mite ter podajali zanesljive informacije, ki bodo udeležencem po koncu študija še kako koristile za dosego zastavljenih ciljev.

Na okrogli mizi z naslovom Pripravništvo v praksi so tako na vprašanja o sodniškem in odvetniškem pripravništvu odgovarjali:

- Špela Remec LL.M. (UPenn), takratna odvetniška kandidatka v Odvetniški družbi Šelih & partnerji,

- Svit Senković, LL.M. (UCL), bivši odvetniški kot tudi sodniški pripravnik,

- Luka Švab, takratni predsednik zbora odvetniških pripravnikov Odvetniške zbornice Slovenije in odvetniški pripravnik v Odvetniški pisarni Tischler.

 

Naslednjega dne se je na okrogli mizi Prihodnost odvetništva s principali odvetniških pisarn zbrali nekateri vodilni akterji slovenskega odvetništva in razvila se je vroča debata o trenutnih trendih v odvetništvu, v luči globalizacije, konsolidacije in hitrega tehnološkega razvoja. Sodelovali so:

- Mag. Uroš Ilić, principal Odvetniške družbe Ilić & partnerji,

- Aleš Rojs, principal Odvetniške družbe Rojs, Peljhan, Prelesnik & partnerji,

- Nina Šelih, principalka Odvetniške družbe Šelih & partnerji.

Za zaključek smo na okroglo mizo Pravniški državni izpit Miti in resnice, povabili:

- Jakoba Ivančiča LL.M. (Harvard), takratni odvetniški kandidat v Odvetniški družbi Rojs, Peljhan, Prelesnik & partnerji,

- Boruta Leskovca, odvetnik v Odvetniški pisarni Jadek & Pensa,

- Meto Bevc, bivšo predsednico zbora odvetniških pripravnikov Odvetniške zbornice Slovenije in takratno odvetniško kandidatko pri Kirm Perpar.

Od izkušenih kolegov so tako študentje iz prve roke dobili informacije o tem kako se lotiti priprav na pravniški državni izpit, kako izpit poteka, iz kje in kako se učiti ter kaj je ključ do doseganja dobrih ocen. Vse dogodke je povezoval Miha Babič, takratni predsednik zbora odvetniških kandidatov Odvetniške zbornice Slovenije in odvetniški kandidat v Odvetniški družbi Ilić & partnerji.

V nadaljevanju študijskega leta smo februarju 2018 v sodelovanju s PricewaterhouseCoopers (PwC) organizirali predavanje o delu pravnika na področju davčnega in finančnega svetovanja ter o izzivih, s katerimi se soočajo v globalni svetovalni družbi. Kakšne so zaposlitvene možnosti pravnika v globalni organizaciji, ki ponuja revizijske, svetovalne in davčne storitve sta nam predstavila vodja pravnega oddelka Sanja Savić in sodelavec v pravnem oddelku Jure Žavrlan.