Pravna rešitev


 

 

jure-levovnik

Jure Levovnik
odvetnik in partner v odvetniški pisarni Jadek & Pensa

»Odvetniška pisarna Jadek & Pensa vsestranskemu razvoju mladih kadrov namenja posebno pozornost, zato smo ponosni, da smo že več let lahko del tekmovanja Prav(n)a rešitev. Tekmovanje vidimo kot odlično priložnost za to, da študentom še pred začetkom karierne poti predstavimo strokovne izzive, s kakršnimi se bodo morda v prihodnosti soočali pri odvetniškem delu s področja gospodarskega prava, in da tistim, ki se najbolj izkažejo, z enomesečno prakso omogočimo neposreden vpogled v delo sodobno organizirane in mednarodno usmerjene odvetniške pisarne, ki jo poganjajo najvišji standardi strokovnosti in poklicne etike. Organizatorjem gre priznanje, da so uspeli ustvariti dogodek, ki študentkam in študentom prinaša neprecenljive izkušnje ter prispeva k ugledu odvetništva

 

Slovenia_MK

Mia Kalaš
odvetnica in partnerka v odvetniški pisarni Šelih & partnerji

»Odvetniška pisarna Šelih & partnerji podpira idejo Prav(n)e rešitve in pri projektu sodeluje že od samega začetka. Tekmovanje študentom prava približa odvetniški poklic in obenem predstavlja odlično priložnost za urjenje praktične uporabe pravnega znanja, kar v naši pisarni pri kandidatih za delo zelo cenimo. Nam pa po drugi strani omogoča, da bolje spoznamo mlajše generacije pravnikov. Udeležba na takšnem tekmovanju je odraz motiviranosti in zanimanja za pravna področja, s katerimi se ukvarja naša pisarna, zato kandidat za delo v naši pisarni s takšno izkušnjo vsekakor vzbudi zanimanje z naše strani, tudi za morebitno prihodnje sodelovanje. Končno pa tudi ne gre zanemariti vrednosti neformalnega dela tekmovanja, ki sodelujočim omogoča druženje in spoznavanje v bolj sproščenem okolju. Veseli nas, da tekmovanje počasi prerašča v tradicijo in se vsako leto veselimo ponovnega sodelovanja.«

 

ODI-MIHA_BABIC_DSC8318-450x675

Miha Babič
odvetniški kandidat pri Odvetniški Družbi Ilić & Partnerji in predsednik zbora odvetniških kandidatov pri Odvetniški Zbornici Slovenije

»Pravna rešitev je vsako leto uspešnejše tekmovanje zaradi jasnih sinergij, ki jih ustvarja za vpletene. Študentje pridobijo dragocene izkušnje in elegantno pot za začetek svoje kariere. Odvetniškim pisarnam pa je omogočeno učinkovito preizkusiti potencialne nove člane njihovega kolektiva. Za obe strani je sodelovanje na tekmovanju tako zelo koristno.«

 


 

 

Tekmovanje Prav(n)a rešitev je vseslovensko pravno tekmovanje, ki enkrat letno poteka pod okriljem Ženevskega kluba. Tekmovalci tekmujejo v reševanju primerov s področja civilnega in gospodarskega prava, ki jih zastavijo izkušeni odvetniki, in najboljšim med njimi ponudi priložnost, da se dokažejo z delom v eni izmed najbolj uglednih slovenskih odvetniških pisarn.

Prav(n)a rešitev tako predstavlja trden most med teoretičnim znanjem, pridobljenim na Pravni fakulteti, in prakso ter je zastavljena tako, da v kar največji meri udejanja načelo »iz teorije v prakso«. Sodelujoče odvetniške pisarne in tekmovalci Prav(n)i rešitvi priznavajo pomembno težo, o tem pa ne govorijo le njihove besede, o katerih si več lahko preberete tukaj, pač pa tudi vse večje število zadovoljnih sodelujočih na obeh straneh. Prijavi se in se pridruži iskanju Prav(n)e rešitve tudi ti! Na vsa tvoja vprašanja smo odgovorili v nadaljevanju.

 

Komu je namenjena Prav(n)a rešitev?

Prav(n)a rešitev je namenjena študentom vseh slovenskih pravnih fakultet, ki se želijo preizkusiti v reševanju primerov s področja civilnega in gospodarskega prava. Na tekmovanje se lahko prijavijo ekipe, sestavljene iz treh članov, običajno študentov tretjega ali četrtega letnika prve bolonjske stopnje, absolventov prve bolonjske stopnje ali študentov druge bolonjske stopnje. Če tekmovalne ekipe ne boš uspel sestaviti sam, ti pri tem lahko pomagamo člani Ženevskega kluba, posamezniki pa se žal ne morejo prijaviti na tekmovanje.

Kdaj in kje po Prav(n)a rešitev potekala?

Tekmovanje je razdeljeno na dva dela, in sicer na predtekmovanje, ki bo letos potekalo 13. aprila, ter finalni del tekmovanja, ki bo za najuspešnejše tekmovalce 20. in 21. aprila. Prednost predtekmovanja je, da tekmovalci primer rešujejo kar od doma, kar omogoča udeležbo tudi tistim, ki v času predtekmovanja v Ljubljani ne bodo prisotni. Finalni del tekmovanja bo potekal v prostorih Gospodarske zbornice Slovenije v Ljubljani.

Kako Prav(n)a rešitev poteka?

Prijavljene tekmovalne ekipe bodo v predtekmovanju prek elektronske pošte prejele primer, ki ga bodo morale rešiti in oddati prek elektronske pošte v določenem časovnem okviru. Ekipe, ki se bodo po mnenju ocenjevalcev, predstavnikov sodelujočih pisarn, v reševanju primera najbolje odrezale, si bodo priborile vstopnico za finalni del tekmovanja. V finalu bodo ekipe ravno tako v reševanje prejele primer, ki ga bodo v petek, 20. aprila, reševale, v soboto, 21. aprila, pa rešitve oddale v obliki memoranduma in jih ustno zagovarjale pred predstavniki odvetniške pisarne, ki je primer sestavila. Člani tekmovalne ekipe, ki bodo po oceni predstavnikov odvetniške pisarne (komisije) najboljše rešili primer in se najbolj izkazali v retoričnih veščinah ter veščinah argumentiranja, bodo za nagrado prejeli enomesečno plačano prakso v odvetniški pisarni. Primere za predtekmovanje in finalni del tekmovanja bodo sestavile sodelujoče odvetniške pisarne, v obeh primerih pa je naloga tekmovalcev pripraviti čim bolj domiselno, a pravno sprejemljivo rešitev.

Katare odvetniške pisarne sodelujejo na Prav(n)i rešitvi?

Če želiš izvedeti, katere odvetniške pisarne bodo na Prav(n)i rešitvi sodelovale letos, spremljaj Facebook stran Prav(n)e rešitve  in Ženevskega kluba . Pri organizaciji tekmovanja so v preteklih letih sodelovali: odvetniška družba Šelih & partnerji, Odvetniška družba Čeferin, Jadek & Pensa, Ilić & partnerji, Rojs, Peljhan, Prelesnik & partnerji, CMS Reich-Rohrwig Hainz, Schoenherr Slovenia, Ulčar & partnerji in Avbreht, Zajc & partnerji.

Kako se prijavim na Prav(n)o rešitev?

Zberi ekipo treh študentov prava, izpolni prijavnico in plačaj prijavnino (15€). Rok za prijave je 11. april 2018.

 

Zakaj naj se prijavim na Prav(n)o rešitev?

Odgovor je verjetno na dlani, pa vendar:

- uporaba pravnega znanja v praksi;

- možnost izkazati se pred uglednimi odvetniškimi pisarnami;

- mreženje in sodelovanje z drugimi študenti in uglednimi odvetniki v manj formalnem okolju;

- pridobitev izkušenj in okrepitev življenjepisa.