VIII. Prav(n)a rešitev


O tekmovanju Prav(n)a rešitev

Prav(n)a rešitev je tekmovanje, na katerem se študentje vseh slovenskih pravnih fakultet spopadejo z reševanjem praktičnih primerov s področja civilnega in gospodarskega prava, pripravljenih s strani priznanih odvetniških pisarn. Letos so bile to tako kot lani Odvetniška Družba Ilić & Partnerji, Odvetniška pisarna Jadek & Pensa, Odvetniška družba Rojs, Peljhan, Prelesnik & partnerji in Odvetniška pisarna Miro Senica in odvetniki, po nekajletnem premoru pa se je Prav(n)i rešitvi ponovno pridružila tudi Odvetniška pisarna CMS Reich-Rohrwig Hainz – Podružnica v Sloveniji. Tekmovanja se je udeležilo rekordno število tekmovalcev – kar 48 ekip oz. 144 študentov prava iz vse Slovenije je preizkusilo svoje znanje prava v praksi. Naraščajoče število tekmovalcev potrjuje dejstvo, da Prav(n)a rešitev ostaja priljubljeno in priznano tekmovanje, ki dopolnjuje predvsem teoretično obarvan študij prava s prakso.

IMG_1182

Potek tekmovanja

Tekmovanje je sedaj že tradicionalno potekalo v dveh delih. Prvi, predtekmovalni del, se je odvijal 5. in 6. aprila 2019. Študentje so pisno preko spleta reševali primere vseh sodelujočih odvetniških pisarn, pri čemer so brezplačno imeli na voljo tudi portal IUS-INFO. Najboljših 15 ekip se je nato uvrstilo v finale. Prvi del finala je potekal 12. aprila 2019 v prostorih Pravne fakultete v Ljubljani. S slavnostnim govorom ga je otvoril prof. dr. Franjo Štiblar, mentor Ženevskega kluba pravnikov, sledile pa so mu predstavitve portala Tax-Fin-Lex in vseh sodelujočih odvetniških pisarn. Z žrebom se je 15 finalnih ekip razporedilo med vseh pet odvetniških pisarn. Pred predstavniki posamezne pisarne so se tako pomerile tri ekipe, vsaka sestavljena iz treh članov. Predstavniki pisarn so nato svojim trem ekipam predstavili nov primer, vse ekipe pa so imele nato 32 ur časa za rešitev primera. Tekmovalci so imeli v tem času omogočen tudi brezplačen dostop do portala Tax-Fin-Lex, ki so ga lahko s pridom izkoristili za iskanje zakonodaje, sodne prakse, člankov ipd. Na prvem delu finala so tekmovalci prejeli tudi diplome in vrečke s simboličnimi darili.

57155077_2422451711150549_5448442189963067392_n 57216669_2422451617817225_649062437093376000_n

 

56997592_2422451744483879_5792567966289625088_n

 

 

Drugi del finala je potekal 13. aprila 2019, tokrat v prostorih sodelujočih odvetniških pisarn na 5 različnih lokacijah. Po ocenjevanju oddanih pisnih izdelkov je sledil ustni del tekmovanja, na katerem so tekmovalci pred komisijo, sestavljeno iz predstavnikov konkretne odvetniške pisarne, lahko preizkusili še svoje veščine javnega nastopanja, argumentiranja in retorike.56994150_2425863024142751_2006049142287106048_n

 

Slavnostna razglasitev zmagovalcev in večerno druženje

Sklepno dejanje – razglasitev zmagovalcev in podelitev nagrad – je potekalo v prijetnem ambientu kavarne Slamič. Večer je z nagovorom prisotnih otvorila predsednica Ženevskega kluba pravnikov, Urša Demšar. Sledilo je druženje finalistov, predstavnikov odvetniških pisarn in članov organizacijskega odbora, ki je bilo kot vedno namenjeno nekoliko bolj osebnemu spoznavanju in navezovanju stikov med tekmovalci in predstavniki odvetniških pisarn.

Sledila je težko pričakovana razglasitev zmagovalcev. Pri Odvetniški družbi Rojs, Peljhan, Prelesnik & partnerji so to bili Klemen Kreča, Gal Gračanin in Anže Kimovec (ekipa Katul), pri Odvetniški družbi Ilić & partnerji Lea Lepoša, Leon Lah in Barbara Smogavc (ekipa Terra), pri Odvetniški pisarni Jadek & Pensa Simon Jančar, Meta Močnik in Ana Roš (ekipa Simetra), pri Odvetniški pisarni CMS Reich-Rohrwig Hainz – Podružnica v Sloveniji Leonardo Rok Lampret, Dalija Čebašek in Žaklin Butinar (ekipa BCL & Partners, LLC) ter pri Odvetniški pisarni Miro Senica in odvetniki Tjaša Obadič, Sara Dolinar in Anja Valantič (ekipa Victoria).

Vsi zmagovalci VIII. Prav(n)e rešitve so za nagrado prejeli enomesečno plačano prakso pri odvetniški pisarni, katere primer so reševali v finalu tekmovanja. Poleg tega je vsaka zmagovalna skupina prejela tudi stekleno plaketo.

 

IMG_1207IMG_1347

 

O organizaciji VIII. Prav(n)e rešitve

Organizacijski odbor VIII. Prav(n)e rešitve, ki je priredil dogodek, je letos vodila predsednica Ženevskega kluba Urša Demšar, sestavljali pa so ga še Manca Bratina, Tim Čebulj, Katarina Černivec, Jan Kohek, Maks David Osojnik, Luka Ržek, Ana Rozman, Nina Strmljan in Nejc Širec. Tako kot vsako leto je bil tudi letos organizacijski odbor sestavljen iz starih in novih članov Ženevskega kluba, kar omogoča prenašanje obstoječega znanja in izkušenj s starih na nove člane, obenem pa novi člani k organizaciji doprinesejo nove ideje in svež način razmišljanja.

Celotnega tekmovanja pa nikakor ne bi bilo možno izpeljati na tako visokem nivoju brez sodelovanja sponzorjev. Tax-Fin-Lex, Evropska pravna fakulteta Nove univerze, Uradni list, Lexpera, Odvetniška pisarna Titan ter Odvetniška pisarna Matej Erjavec in partnerji so prepoznali vrednost Prav(n)e rešitve in s svojim prispevkom doprinesli k ponovni uresničitvi vizije tekmovanja in Ženevskega kluba pravnikov nasploh, za kar se jim organizacijski odbor letošnjega tekmovanja iskreno zahvaljuje.

IMG_1146

 

Vizija Prav(n)e rešitve in Ženevskega kluba nasploh

Ženevski klub želi s svojim delovanjem obogatiti študijsko izkušnjo na Pravni fakulteti v Ljubljani, zlasti s tekmovanjem Prav(n)a rešitev pa želi isto doseči tudi na preostalih dveh pravnih fakultetah v Sloveniji. Člani Ženevskega kluba pravnikov si s svojim delom aktivno in neumorno prizadevajo prispevati k izobraževanju prihodnjih generacij pravnikov. Prav(n)a rešitev je zagotovo eden izmed boljših načinov, kako to tudi doseči.

Prav(n)a rešitev kot eno izmed številnih pravniških tekmovanj izstopa zaradi svoje praktične vrednosti. Številne odvetniške pisarne z zmagovalci namreč vzpostavijo trajnejše vezi, na primer v obliki zaposlitve, ki presega prvotno nagrado, to je enomesečno plačano prakso. Ostali tekmovalci pa se podrobneje seznanijo z delom v odvetništvu, hkrati pa imajo priložnost spoznati predstavnike priznanih odvetniških pisarn tudi na bolj neformalen način v sproščenem vzdušju večernega druženja.

Prav(n)a rešitev je tudi tekmovanje, ki se vseskozi razvija in stremi k napredku. Letos je bila posebna pozornost namenjena promoviranju tekmovanja tudi na mariborski in novogoriški pravni fakulteti s ciljem povečati udeležbo študentov teh dveh fakultet na Prav(n)i rešitvi, kar se je dejansko izrazilo v povečanem številu prijav teh študentov v primerjavi s prejšnjimi leti, skupno pa v rekordnem številu prijavljenih tekmovalcev. Za Ženevski klub pomeni to potrditev njihovega dosedanjega dela in obenem spodbudo za prihodnost, saj želijo člani kluba projekt vsako leto ponesti na še višji nivo.